Audyt energetyczny a termomodernizacja domu – rozmawiamy z ekspertem

Czym jest audyt energetyczny? Czy to prawda, że jego wykonanie jest niezbędne do prawidłowo przeprowadzonej termomodernizacji? Czy zaoszczędzę dzięki niemu czas i pieniądze przy doborze materiałów? Dlaczego stał się tak popularny w ostatnich latach?

Udało Ci się spełnić największe marzenie – zakupiłeś dom jednorodzinny lub właśnie przygotowujesz się do wybrania tego właściwego. Wiesz, że czeka Cię jeszcze dużo pracy związanej z remontem i termomodernizacją. Zastanawiasz się, co zrobić, aby za kilka lat nie okazało się, że zastosowane ocieplenie jest niewystarczające, a rachunki za ogrzewanie za duże? Jeśli jeszcze nie słyszałeś o audycie energetycznym albo nie brałeś pod uwagę jego przeprowadzenia, koniecznie przeczytaj ten artykuł, ponieważ to ostatni moment, aby uniknąć błędów!

O tym, czym jest audyt energetyczny i dlaczego jest tak bardzo ważny i przydatny w procesie termomodernizacji, mówi nasz ekspert, Pan Robert Śpiewakowski, audytor z firmy Pozytywna Energia – Audyty i świadectwa energetyczne:

Właściciel domu przy planowaniu termomodernizacji powinien wykonać lub zlecić wykonanie audytu energetycznego. Taki audyt jest dokładną analizą całego budynku pod kątem dostarczania ciepła oraz jego strat. Swoim zakresem audyt najczęściej obejmuje obszary wytwarzania ciepła w źródle (kocioł), dostarczania go za pomocą instalacji centralnego ogrzewania i ciepłej wody oraz utraty ciepła przez ściany, dachy, podłogi, stolarkę i wentylację.

Rzetelnie wykonany audyt energetyczny dostarczy odpowiedzi na pytania:

✔️ Ile ciepła trzeba dostarczyć, żeby ogrzać cały dom i przygotować ciepłą wodę?

✔️ Jakie są straty ciepła w instalacji grzewczej oraz instalacji ciepłej wody?

✔️ Którędy ucieka najwięcej ciepła? Gdzie znajdują się mostki cieplne?

✔️ Jak należy zmodernizować dom, żeby te straty ograniczyć?

✔️ Co należy zrobić, żeby całe przedsięwzięcie było poprawne technicznie i opłacalne?

W praktyce, dzięki audytowi energetycznemu otrzymujemy odpowiedzi na pytania typu:

„Jakiego materiału i jak grubą warstwę należy położyć na ścianę/dach/podłogę oraz jakie źródło ciepła wybrać, aby skutecznie i ekonomicznie ogrzać nasz dom”.

Jeśli nadal nie jesteś pewny, czy audyt energetyczny powinien zostać przeprowadzony w Twoim domu, skontaktuj się z audytorem w Twojej okolicy – ZNAJDŹ AUDYTORA

__________________________________________________________________________________________________________

Skorzystaj z darmowych konsultacji!

Jak uzyskać dotację na przeprowadzenie audytu energetycznego oraz termomodernizację?

W ramach programu Czyste Powietrze możesz otrzymać dofinansowanie w wysokości nawet do 90%. Napisz lub zadzwoń do Fundacji Czyste Powietrze, a uzyskasz bezpłatną poradę jak zdobyć zwrot za remont swojego domu!

TEL. 91 3000 222           E-MAIL: kontakt@fundacjaczystepowietrze.pl