Co Ty możesz zrobić dla poprawy powietrza, którym oddychasz?

Gospodarstwa domowe bezapelacyjnie plasują się w czołówce źródeł emisji pyłu PM10 [1], stanowiąc aż ich 52%; przemysł znajduje się na drugim miejscu z wynikiem trzykrotnie (!) mniejszym – 17% [2]. Co Ty możesz zrobić, aby obniżyć ten niechlubny wynik i zapewnić sobie oraz swoim bliskim powietrze lepszej jakości?

Główną przyczyną tak znacznego zanieczyszczenia powietrza są niskiej jakości piece, niespełniające żadnych norm emisyjnych, obecne w około 3 milionach polskich gospodarstw domowych [2]. Co gorsza, do palenia w nich często służą materiały mające toksyczny wpływ na środowisko: węgiel, paliwa stałe, odpady węglowe, takie jak muł i miał, a także śmieci, w tym tworzywa sztuczne. Każdy z nas może jednak przyczynić się do znacznego spadku emisji – Ty również…

W środowisku lokalnym

W tym miejscu trzeba przypomnieć, że w Polsce palenie śmieci jest nielegalne, ale – pomimo coraz liczniejszych mandatów i kar – wciąż jest często spotykaną praktyką. Podczas spalania odpadów takich jak folia, opony, plastik wytwarza się ogromna ilość rakotwórczych substancji zagrażających bezpośrednio naszemu zdrowiu i życiu. Dlatego, będąc świadkiem takich praktyk, po prostu zawiadom straż miejską.

W gospodarstwie domowym

Zadbaj o to, aby instalacje grzewcze oraz materiały służące do ogrzania domu lub mieszkania były dobrej jakości. Najczęstszym powodem wybierania trujących zamienników są finanse, lecz pieniądze zaoszczędzone na materiałach grzewczych mogą nie wystarczyć w przyszłości na leczenie skutków wdychania toksycznych substancji.
Palisz na działce liście, gałęzie czy trawę? Też produkujesz trujący smog!

Warto być świadomym

Wciąż wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, że ma realny wpływ na jakość powietrza. Tymczasem to nasze działania, a także nasze domy obciążają środowisko naturalne. Jak? O tym przeczytasz w kolejnym artykule.

[1] Czym jest Pył PM10, przeczytasz w artykule Czy na pewno za smog odpowiadają tylko samochody i przemysł?.

[2] Dane z raportu organizacji Polski Alarm Smogowy (PAS) zrzeszającej ruchy obywatelskie zatroskane złą jakością powietrza w Polsce, dostęp online z dnia 5.11.2018: www.polskialarmsmogowy.pl