Jak nasze domy obciążają środowisko naturalne?

Choć często nie zdajemy sobie z tego sprawy, wysoka energochłonność budynków i niska jakość opału – to dwie główne przyczyny złej jakości powietrza, którym oddychamy na co dzień. Znaczny wzrost jego zanieczyszczenia następuje jesienią, czyli w okresie grzewczym. To właśnie teraz nasze domy najbardziej obciążają środowisko naturalne.

Wysoka energochłonność

Ponad połowa budownictwa mieszkalnego w Polsce pozostaje nieocieplona, co znacznie zwiększa energochłonność [1]. Brak właściwej termoizolacji to wzrost zapotrzebowania na energię, a tym samym – emisji zanieczyszczeń. Dlatego najpierw trzeba zmniejszyć zapotrzebowanie na ciepło, by ograniczyć jego zużycie, a dopiero potem wybrać jego źródło pozyskiwania. Kalkulacja jest bardzo prosta: dobrze ocieplony dom to mniejsze zapotrzebowanie na ciepło, mniejsze zapotrzebowanie to tańsza instalacja i zdecydowanie mniejsza ilość paliwa, co z kolei pozwala nie tylko na ograniczenie zanieczyszczeń, ale przynosi wymierne oszczędności w budżecie domowym!

Niska jakość opału

Blisko 70% polskich domów jest ogrzewana węglem lub innym paliwem stałym [2]. Niestety, w naszym kraju wciąż brakuje norm jakości węgla, które w większości państw Unii Europejskiej są już standardem. U nas nadal powszechnie stosuje się produkty z wysoką zawartością siarki, popiołu i chloru – jak muł i miał węglowy, które w wielu krajach uważane są za odpady i nie są sprzedawane ze względu na ich negatywny wpływ na środowisko. Palenie drewnem w kominkach, kotłach i piecach, choć kojarzone z ekologią, pozostawia skutki porównywalne do spalania średniej jakości węgla ze względu na wysoką emisję zanieczyszczeń. Najskuteczniejszym rozwiązaniem jest wybór ekologicznego źródła ogrzewania domu, jak pompy ciepła, ogrzewanie gazowe, olejowe, elektryczne lub wysokiej jakości paliwo stałe.
Budowa energooszczędnych czy też zeroemisyjnych domów już od dawna jest w Polsce możliwa, ale nadal stanowi rozwiązanie niszowe. W przypadku już istniejących nieruchomości jedynym skutecznym sposobem zmniejszenia emisji jest termomodernizacja, o której przeczytasz w kolejnym artykule.

[1] Dane z raportu organizacji Polski Alarm Smogowy (PAS) zrzeszającej ruchy obywatelskie zatroskane złą jakością powietrza w Polsce, dostęp online 5.11.2018: www.polskialarmsmogowy.pl
[2] W trosce o czyste powietrze. Poradnik zaangażowanego obywatela, Fundacja Frank Bold, 2017.