Mikołajki Marzeń

Dziś mija dokładnie 30 dni od rozpoczęcia kampanii #WychodzęZeSmogu. W domu Mikołaja jest już ciepło i sucho. Dzięki zebranym funduszom i otrzymanej dotacji z programu Czyste Powietrze budynek jest w trakcie modernizacji. W akcję włączyło się mnóstwo dobrych serc, media, instytucje, osoby publiczne i firmy dla których los rodziny zmagającej się z ubóstwem energetycznym nie był obojętny. To jeszcze nie koniec!

Dom będzie gotowy przed świętami

Jesteśmy dumni, że osiągnęliśmy tak dużo, mając tak mało czasu. Tak jak planowaliśmy, rodzina Mikołaja spędzi święta w bezpiecznym domu bez smogu i wilgoci. Dzięki wszystkim działaniom Fundacji zebraliśmy łącznie 13 055 żł, ale wpłaty wciąż wpływają.

Na co dzień pracownicy Fundacji pomagają tysiącom Beneficjentów w uzyskaniu dotacji z programu Czyste Powietrze, dlatego pierwszym podjętym przez nas krokiem było wypełnienie i złożenie wniosku do Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Szczecinie. Dzięki naszemu doświadczeniu, wniosek Państwa Błaszczyków przeszedł pozytywną weryfikację. W ten sposób udało się uzyskać maksymalną dotacje w wysokości 47 700 zł na ocieplenie poddasza, ścian budynku, wymianę stolarki okiennej oraz wymianę tzw. kopciucha.

Dotacja w wysokości 90% to wciąż było za mało. Dzięki pomocy ludzi dobrych serc, udało zebrać się brakującą kwotę! Pozyskaliśmy również firmy partnerskie, które zdecydowały się wykonać prace jeszcze przed wypłaceniem środków z funduszu.

To jeszcze nie koniec!

W akcję #WychodzęZeSmogu włączają się kolejne organizacje, instytucje i osoby dla których zarówno los Mikołaja, jak i jakość powietrza nie jest obojętna. Aby rodzina Mikołaja mogła cieszyć się domem bez rachunków za ogrzewanie oraz prąd, potrzebne są jeszcze fundusze na montaż własnej elektrowni słonecznej czyli modułów fotowoltaicznych. Zaoszczędzone pieniądze rodzina przeznaczy na rehabilitację chłopca. Jesteśmy już bardzo blisko sukcesu! Dlatego postanowiliśmy przedłużyć zbiórkę do 25 grudnia!

Zachęcamy do udostępniania informacji o kampanii #WychodzęZeSmogu i włączenia się do zbiórki:

👉 WESPRZYJ NAS

lub dołącz do zbiórki na Facebooku

👉 ZBIÓRKA NA FACEBOOK

Projekt #WychodzęZeSmogu

Walka ze smogiem to walka o ludzi. Celem naszej fundacji jest wyrównanie szans osób ubogich energetycznie. W listopadzie ruszył projekt pomocy rodzinie zmagającej się z brakiem funduszy na ogrzewanie i prąd. Walczymy o bezpieczne i ekologiczne miejsce do życia dla piątki niezwykle dzielnych osób.

Dowiedz się więcej o Mikołaju i jego rodzinie: https://fundacjaczystepowietrze.pl/genre/wychodze-ze-smogu/