Ocieplenie ścian – wystarczy, aby utrzymać ciepło w budynku?

Ponownie rozmawiamy z naszym ekspertem od audytów energetycznych, Panem Robertem Śpiewakowskim z firmy Pozytywna Energia – Audyty i świadectwa energetyczne.

Panie Robercie, już wiemy, dlaczego audyt jest tak ważny przed przystąpieniem do jakichkolwiek prac termomodernizacyjnych. Często słyszymy jednak pytanie: “Czy ocieplenie ścian wystarczy, aby z budynku nie uciekało ciepło?” Jak to jest z tymi ścianami Panie Robercie?

R.Ś:  Zdecydowanie ocieplenie ścian nie wystarczy, aby ciepło w budynku pozostało. Choć samo ocieplenie ścian będzie skutkowało zauważalnym obniżeniem zapotrzebowania na ciepło, to znajdzie ono inną drogę ucieczki. Nasz dom przecież, oprócz ścian ma jeszcze co najmniej: dach, podłogę, okna i drzwi, które również stanowią miejsca utraty ciepła.

Najwięcej ciepła z budynku ucieka przez dach i okna. Dlatego, jeśli chcemy solidnie zabezpieczyć dom przed stratami, musimy rozważyć ocieplenie dachu i wymianę starych okien na takie, które zapewnią skuteczną barierę dla ucieczki ciepłego powietrza. Ocieplenie ścian, dachu i wymiana starych okien jest absolutnym minimum, które należy brać pod uwagę przy termomodernizacji. Natomiast, oprócz tego, zalecam ocieplić podłogę i wymienić nieszczelne drzwi.

Jeśli nadal nie jesteś pewny, czy audyt energetyczny powinien zostać przeprowadzony w Twoim domu, skontaktuj się z audytorem w Twojej okolicy – ZNAJDŹ AUDYTORA

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Audyt energetyczny a termomodernizacja domu

_________________________________________________________________________________________________________

Skorzystaj z darmowych konsultacji!

Jak uzyskać dotację na przeprowadzenie audytu energetycznego oraz termomodernizację?

W ramach programu Czyste Powietrze możesz otrzymać dofinansowanie w wysokości nawet do 90%. Napisz lub zadzwoń do Fundacji Czyste Powietrze, a uzyskasz bezpłatną poradę jak zdobyć zwrot za remont swojego domu!

TEL. 91 3000 222           E-MAIL: kontakt@fundacjaczystepowietrze.pl