Termomodernizacja w walce ze smogiem
5.11.2019

Termomodernizacja w walce ze smogiem

Fatalna jakość powietrza prowokuje coraz większą dyskusję w przestrzeni społecznej na temat walki ze smogiem. Co do konieczności podjęcia działań chyba nikt nie ma już wątpliwości, ale nie każdy jeszcze wie, w jaki sposób sam może wpłynąć na ograniczenie emisji trujących substancji poprzez wprowadzenie zmian we własnym gospodarstwie domowym. Podstawowym sposobem ograniczenia niskiej emisji jest tytułowa termomodernizacja.

Aby pozbyć się smogu, niezbędna jest wymiana tysięcy pieców, kotłów i kominków w polskich gospodarstwach domowych, a także materiałów służących do ogrzania wnętrza domu. Wydawać by się mogło, że takie działania raz na zawsze rozprawią się z problemem zanieczyszczonego powietrza. Nic bardziej mylnego. Wymiana pieców i eliminacja węgla to jedynie wygrane bitwy; ale co zrobić, aby wygrać wojnę? Niezbędna jest poprawa izolacji domów jednorodzinnych. W niezaizolowanych budynkach ciepło ucieka przez nieocieplone ściany lub nieszczelne okna, skutkując zwiększeniem zużycia energii cieplnej, a co za tym idzie – emisją zanieczyszczeń, czyli powstawaniem smogu.

Termomodernizacja jest przedsięwzięciem, które ma za zadanie zmniejszyć zapotrzebowanie na energię cieplną i jej zużycie w danym budynku. Obejmuje zmiany systemów ogrzewania, wentylacji oraz struktur budynku i instalacji doprowadzających ciepłą wodę. Do najczęstszych działań należą: ocieplanie ścian zewnętrznych, stropów, dachu i stropodachu, wymiana lub uszczelnienie okien i drzwi oraz wymiana lub modernizacja systemów grzewczych.

Termomodernizacja, choć na początku wymaga pewnych nakładów finansowych, w dłuższej perspektywie znacznie zmniejsza zarówno emisję zanieczyszczeń powietrza, jak i – co równie istotne – nasze rachunki!

Chcesz wiedzieć więcej w tym temacie?

SKONTAKTUJ SIĘ